Town hall Lorüns

From CESBA-Wiki
Jump to: navigation, search
Loruens Bilder.jpg

The town hall of Lorüns, Vorarlberg, Austria, is one example for a model assessment of the CESBA tool within the CEC5 project.

General information

Way of construction'

Passive House in lightweight construction

Completion and costs

2012; about 2,4 million Euros

Usage

Office of the municipality of Lorüns

Involved actors

  • Builder: Gemeinde Lorüns
  • Architect: Arch. DI Miechael Achammer
  • Energy planning: Häusle SHK-Plan GmbH

Short description

The town hall of Lorüns was built as a compact construction in passive house standard. It fits harmoniously into the site of the village. It has 2 storeys and a built-up area of 183m². During the construction, actors paid special attention to using ecological and regional building material only (e.g. silver fir timber).

Certification system applied

Kommunaler Gebäudeausweis (KGA) the following credits were achieved: Energy and supply 500 out of 500; Health and comfort 130 out of 150; buildng materials and construciton 126 out of 159; total credits: 956 out of 1000.

Link to CESBA

Within the framework of the CEC5 project this building was assessed with the CESBA tool (arranged to the KGA); it achieved 926 out of 100 credits here

CESBA Principles and Indicators

Quality of site

Since the building is located in the center of town,the pedestrial accessibility of basic infrastructure facilities is very good. It is situated less than 300 metres from the train station, but it has no bus connection. The site itself has been the site of the old town hall of Lorüns that could not be renovated anymore, so there is no additional land consumption which is a very positive aspect..

Process and planning quality

The used building materials both in the interior and outdoor space show the high process and planning quality. The town hall is a timber construction and ecological materials have been used with nearly no exceptions. Regional timber, cellulose insulation and the facade is made out of local silver fir.

Environmental quality

Within the building, the local heating supply of the adjacent fire station is used; warm water is decentrally produced with boilers. The electricity supply comes from the photovoltaic installation of the fire station (annual revenue: 7970 KWh).

Social quality

The town hall is barrier-free and has a controlled ventilation system. No measurements of room air or lighting conditions took place.

Economic quality

No profitability assessment were conducted, since considering different alternatives would have lead to a "downscaling" of the building quality.